Contact informatie

Yang Tai Chi
Gerberastraat 8
2431 XN Noorden
Tel: 06 155 10 748
E-mail:

 

Aanvraag informatie

Volg ons op Facebook

Zomer Parktrainingen 2021

Volgend jaar mei, 2021, wordt er een nieuwe serie parktrainingen gegeven. Op een prachtige locatie wordt dan een serie van acht lessen Tai Chi en Qi Gong. De eerste les wordt op dinsdag 25 mei 2021 gegeven. 

De lessen zijn geschikt voor iedereen, ervaring met Tai Chi of Qi gong is niet nodig. Het dragen van makkelijk zittende kleding is aanbevolen, en neem een warme trui of sweater mee voor na de les.

Lees meer...

Qi Gong

kalligrafie-Qi-GongAls gevolg van de corona crisis worden er op dit moment geen lessen in de Gymzaal Sparresholm in Hoofddorp gegeven.

Voor het voorjaar 2021 zijn er alvast wel vier open Qi Gong lessen op de dindsdag avond gepland: 6, 13 en 20 april en 11 mei 2021.

De oefeningen die we gezamelijk aanleren hebben een krachtig effect op het verhogen van je vitaliteit en het verbeteren van je gezondheid.

Bij de eerstvolgende serie QiGong lessen, voorjaar 2021, zullen de 12 organen een belangrijk onderdeel van deze lessen zijn. Iedere les zal beginnen met een rustige QiGong als voorbereiding op de oefeningen en eindigen met een ontspanningsoefening.

  • Warming-up met speciale aandacht voor de vertikale lijn, de ruggengraat.
  • Qi Gong oefeningen voor de 12 organen
  • Ontspanningsoefening voor de rug

 

In de gymzaal aan de Sparresholm worden de lessen gegeven van 19:30 tot ongeveer 20:45, de zaal is open vanaf 19:15.  Volg je alle vier de lessen dan betaal je € 35,--, anders € 10, -- per les.

 

Aan het eind van de les sluiten we af met een ontspanningsoefening, Neem hiervoor een matje of een badlaken mee.
Ervaring in Tai Chi of Qi Gong is voor het volgen van deze lessen niet nodig. 

 

Qi Gong betekent letterlijk; werken met energie / oefenen met Qi
Qi = Vitale energie, levenskracht, levensenergie
Gong = Kunst, kunde, oefening 

De Qi Gong oefeningen hebben een krachtig effect op het verhogen van je vitaliteit en het verbeteren van je gezondheid. 

De open Qi Gong lessen worden in het voorjaar en in het begin van de zomer gegeven. Deze oefen sessies zijn niet alleen voor studenten die de Tai Chi vorm beoefenen. Iedereen, met of zonder ervaring, is welkom op deze lessen. 

Qi Gong maakt deel uit van de traditionele Chines Gezondheidsleer en is een kunst om bewust te worden van de stroom van energie die in en rond het lichaam stroomt en deze te leren gebruiken ter bevordering van levenskracht, gezondheid en natuurlijkje weerstand. Qi gong bewegingen worden langzaam, bewust en gelijkmatig uitgevoerd en vereisen geen tot weinig spierspanning. Door de kunst van vloeiende ontspanningsoefeningen kunnen we lichaam en geest ontwikkelen en sterker maken. We verlagen ons tempo en verfrissen daarmee ons lichaam met een vredige ontspanning en vernieuwde energie.

 

De voordelen van Qi Gong bij regelmatig oefenen op een rij:

  • Versoepelt en versterkt de gewrichten
  • Versterkt het immuunsysteem door het aantal witte bloedlichaampjes op te voeren
  • Verbetert de circulatiesnelheid van bloed en lymfe
  • Kan hoge bloeddruk verminderen en lage bloeddruk tot normale waarden opvoeren
  • Kan een emotioneel stabiliserende invloed hebben
  • Versterkt de bloedstroom naar de grote hersenen – de hogere hersencentra
  • Kan de hoeveelheid hormonen verminderen die bij spanningen door de bijnieren worden geproduceerd 

Vast staat dat de combinatie van diep en bewust ademhalen en rustige oefeningen een heilzaam effect heeft op veel ziekten en veel door stress veroorzaakte ziekten kan voorkomen.

37 vorm Yang Stijl

kalligrafie-Tai-Chi-ChuanIn Hoofddorp kun je de Tai Chi Chuan 37 vorm van professor Cheng Man Ch'ing leren en bestuderen. Het woord Tai Chi betekent 'allerhoogste verheven'. Het beoogt het verbeteren en vooruitgaan in de richting van het onbegrensde.
Samen met de andere studenten leer je in vier lesblokken van ieder 12 lessen de drie delen van deze prachtige Tai Chi vorm. 

Tai Chi is een Chinees systeem van lichaamsoefeningen afkomstig uit de krijgskunst en kenmerkt zich door langzame en elegante bewegingen die in elkaar overvloeien. De langzame bewegingen van de Tai Chi vergroten je concentratievermogen, helpen blokkades in de energiestroom te voorkomen en hebben een diepe uitwerking op het innerlijk. 

Door regelmatig te oefenen maak je de gewrichten soepel en leren de spieren zich meer te ontspannen. De Tai Chi oefeningen versterken de geestelijke kracht van het lichaam. De Tai Chi vorm is een individuele oefening, die niet prestatiegericht is en door de zachtheid ook nog op hoge leeftijd te beoefenen is. 

Professor Cheng Man Ching was een grootmeester met een vooruitziende blik. Hij verkortte de originele Yang vorm zodat deze geschikt werd voor onze moderne manier van leven. Tevens was hij een pionier die inzag dat het onderwijs in Tai Chi niet alleen voor zelfverdediging is , maar ook voor de gezondheid en een gezonde manier van leven. 

Dit najaar zal in Hoofddorp geen nieuwe lesgroep gestart worden.  Ben je nieuwsgierig: een keer komen kijken of gewoon een keer een les meedoen kan natuurlijk. Bel of mail mij dan voor een afspraak.  

Agenda

agenda-parktraining

In Hoofddorp wordt als gevolg van de corona crisis in ieder geval tot eind maart 2021 op dinsdagavond geen les gegeven.

 
 
   
Open lessen Qi Gong 2021
april   6, 13 en 20 april 
mei  11 mei
   
Zomerparktraining 2021 
De eerste les van de zomerparktraining is op
dinsdag 25 mei 
 

 

Home

Als gevolg van de corona crisis worden er in ieder geval tot eind maart 2021 geen lessen in de Gyzaal Sparresholm in Hoofddorp gegeven.

Al vele jaren geeft de afdeling Hoofddorp van de Tai Chi School Kennemerland les in de 37 vorm Yang Stijl Cheng Man Ch’ing. De Yang stijl kenmerkt zich door zacht vloeiende bewegingen die iedereen kan leren. Naast de 37 vorm wordt in het voorjaar en het begin van de zomer les gegeven in Qi Gong. Deze lessen worden zowel in de zaal als in het Haarlemmermeerse bos gegeven. 

Tai Chi is een Chinese bewegingskunst die je kunt beoefenen ter bevordering van de gezondheid, als meditatieve oefening en als gevechtskunst. De langzame bewegingen van de Tai Chi vergroten het concentratievermogen en hebben een diepe uitwerking op het innerlijk. 

Qi Gong oefeningen maken als sinds mensenheugenis deel uit van de Chinese gezondheidsleer. Deze oefeningen leren je bewust te worden van de energie die in en rond je lichaam stroomt. Je leert deze te gebruiken ter bevordering van levenskracht, gezondheid en je natuurlijke weerstand. 

Welkom op onze site, kijk hier gerust rond. Wat ook goed mogelijk is; maak een afspraak en kom daarna langs tijdens een van de lessen om kennis te maken en een proefles bij te wonen in de 37 vorm Yang Stijl Cheng Man Ch’ing. 

Jaap Schaap, Tai Chi leraar.

fotobalk-home-tai-chi-zwart-wit